11 March 2009

Pande gilak susah... Sik pande pun susah...

Renung2kan title di atas... Hehe...
Aku mpun heran kenak title ku nang sik kenak-mengenak ngan post...

#1

2 hari gik sebelum kembali ke tanah air tercinta... Kuching... Pelbagai persiapan telah dimulakan... Antaranya ialah...

1. Menyiapkan segala assignment yang dapat disiapkan... Eh dah brapa kali dah ku ngulang benda tok ah?

2. Tidur sedikit lewat kerana mengenjoykan dirik pada minggu teraher sebelum cuti mid-sem... Sama ngan dak geng lain juak... Haha...

3. Jurnal BI... Dah berminggu-minggu sik dianta... Bila gik ku mok stat nulis owh...

4. Mengemas beg? Perkara biasa yang dilakukan pada malam terakhir sebelum hari cuti bermula...

5. Membuat siaran radio asrama E... Nok ya sidak geng bilit 5 slalu molah... Dah aku jiran daknya, so aku join skali lah nengar... Nang sigek tingkat ya dengar pun... Haha...

Pendek kata, aku dah kejeron mok balit... Utak ku sik di sitok gik dah... Ngenang di sinun dah nektok... Haha...

#2

Aku mok ngulas 4 blog ritok. Lamak dah ku sik molah Blog Pilihan Minggu Ini sejak ku nulis pasal blog Afiq Radzuan. Tok kira pake sebulan terus lah... Haha...

Blog #1
Totally Gio!
Hey! Want to be superb-ly smart? (10 Mac 2009)

Post Gio aritok tek pasal duak jenis pil yang membolehkan kita menjadi pintar, cerdas, pande matematik ngan sains, atau apa2 lah nok sewaktu dengannya. Aku mun pil2 macam ya tok sik mudah cayak gilak ku... Soalan aku. Ada kah pil yang dapat memintarkan dan memberikan kita kejayaan tanpa usaha kita mpun? Bak kata Gio, nya mpun ingat tek usaha jak boleh membawa kejayaan kepada seseorang. Tapi mun mena lah pil tok boleh membawa kejayaan kepada seseorang, aku perlukan seorang untuk diujikaji lah... Sapa mok volunteer?

Blog #2
Blog Saya (Pojan)
Bodo!!!!

'Saya' bok jak abis exam biology ngan sejarah ritok... Wow, duak2 subjek membaca... Camne ndakkah daknya study malam marek?
Errmm... When it comes to a blog which functioned as a diary (or personal blog), sudah pasti akan menjadi tempat nya meluah perasaan. Samalah macam aku tok... Hehehe...
To 'Saya', sabar jak lah jan... Learn to live... Bakat ktk pasti lebih bersinar di tempat lain. Who knows rite? Wish you all the best in life! :)

Blog #3
Words From My Mind (Roy)
Yes!!!

So what do i think about this blog?
Semakin lamak nya di persada blog, i think this blog is getting interesting day by day... Dolok aku hanya visit blog Gio setiap hari sebab aku tauk, Gio sik akan mengecewakan pembaca seperti aku... Haha... Now, there's another blog yang boleh ku jadikan sebagai bacaan tambahan harian. Mungkin aku tok jenis nok suka baca pandangan urang secara direct, seperti miak tok lah, ngan Gio. Gikpun aku tok jenis orang yang direct juak nak... So, congrats to Roy... Keep it up and keep blogging...

Blog #4
Fikrah Seorang Guru
PPSMI

Ya lah, kadang2 kita kenak baca blog yang ilmiah juak nak... Penulis blog yang ilmiah di Malaysia tok tangga ku masih sikit... Still, personal blog yang banyak di Malaysia tok...

Bagi pendapat ktkurg mpun, PPSMI tok jaik kah bagus? Mun bagi aku, sama jak. Bahasa jak beza. Tapi sik semua terer BI. Mun dah sik pande BI, sik pande lah subjek2 Sains ngan Matematik ya nak. Simple, rite? So, ajar duak bahasa. BI ngan BM skali... Habis crita...

Sekian Blog Pilihan Minggu Ini...

1 comment:

BigGio said...

thanks fiq for mentioning me in ur blog. yay! btw, cuti korang sama ngan dak biak skolah nak? well, enjoy ur one week at kch.